A Gólya szövetkezete, s annak vállalkozása egy közösségi tér létrehozására és üzemeltetésére jött létre 2012-ben. Első helyszíne a Mátyás utcai Frisco Kávézó volt. Másfél évvel később az akkor újraformálódó csapat úgy döntött, hogy költözik, és új helyet nyit: ez lett a VIII. kerületi Gólya, mely végül hivatalosan 2013 szeptemberében nyílt meg. Hat kellemesen és hasznosan eltöltött év után azonban innen megint költözni kényszerültünk, részben azért mert “kinőttük” ezt az ingatlant (a nálunk tartott közösségi programokra, koncertekre gyakran már nem volt könnyű beférni), részben pedig mert a dzsentrifikálódó területen a hosszú távú maradásunk lehetőségére nem volt garancia.

Hosszú, másfél éves rengeteg önkéntes munkaerővel megtámogatott, 95%-ban sajátkezűleg lezajlott felújítási szakasz után 2019 szeptemberében nyitottunk meg az Orczy úton, a Ganz-telep szélén. 

Itt már több más, velünk szövetséges szervezet is helyet kapott, akikkel együtt egy nagyobb szintű intézményt alapítottunk, aminek a neve Kazán Közösségi Ház lett. A szövetkezet megtartotta a Gólya nevet, és a koncerttér, kávézó, kocsma szintén ezt a nevet viseli továbbra is.

2020 márciusában a tagság korábbi motivációi és a koronavírus miatti lezárások együttes hatására két új szolgáltatást indítottunk el. A Gólya Építők a korábbi karbantartókból alakult. Az új épületünk felújítása olyan komplex munka volt, aminek során számos tag építőipari szaktudást sajátított el, és elkötelezett lett egy-egy terület (például a kőművesség vagy a villanyszerelés) irányába. Ezért ők a vendéglátásba való visszatérés helyett inkább felújító brigádot szerveztek, akik lakossági megrendeléseket teljesítenek. A Gólya Futárszolgálat pedig olyan tagokból alakult, akik a biciklis teherszállítás elkötelezett hívei, és erre alapozva vállalnak Budapest területén szállítási munkákat.

Jelenleg (2021 szeptemberében) a számos változáson és szervezeti fejlődésen átmenő szövetkezet tizennégy tagot számlál, és  több tagjelölt és beugrós  kolléga is a csapat része.