A Kazán Közösségi Ház a Gólya tulajdonában lévő Orczy úti épületben dolgozó kilenc szervezet (Gólyafészek Napközi, Konkrét Tér, Periféria Központ, Utcáról Lakásba Egyesület, Helyzet Műhely, Gólya Szövetkezet, Mérce, KözMű és Lahmacun rádió) szövetségéből jött létre 2020 áprilisában. Azóta az ULE kinőtte az itteni irodáját, míg a Deviszont Közösségi Tér és a Közösségi Energia Szolgáltató beköltözött, ezzel tízre emelve az itt működő szervezetek számát. Időközben a Konkrét Tér is távozott, de az edzőterem továbbra is üzemel.

Az Orczy út 46-48. szám alatti épületet - ahová a Bókay utcából költöztünk át - a Gólya Szövetkezet tagjai és önkéntesek újították fel 2018-2019-ben. Korábbi helyünkön, a Bókay utcában is kapcsolatban voltunk az ide velünk költöző civilekkel: közösen szerveztünk programokat, programjaikhoz használták tereinket.  Hosszútávú célunk, hogy az épület kollektív tulajdonba kerüljön, tehát az egészet a benne dolgozó emberek/szervezetek birtokolják és tartsák fent. Három havonta tartunk “lakógyűlést”, ahol minden szervezet képviselteti magát. Itt megbeszéljük a felmerülő ügyeket, illetve dolgozunk a kollektív tulajdonlás és a belső közösség fejlesztésének alapjain.

Rendszeres találkozásainkon kívül közös projektjeink is vannak. Ilyen volt például a 2020-as év nyári tábora, ahol a kerület önkormányzati táborában részt vevő gyerekeknek szerveztünk mindennapos sport-, kézműves- és közösségépítő programokat közösen.

Kiadványunk letöltése (4.0 MB)